Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

ŚWIĄTECZNA ŚWIETLICA - Ciasteczka świąteczne - pierniczki

Do wykonania pierników  potrzebne będą następujące składniki:
- 150g masła
- 250g naturalnego miodu
- 200g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- po 1 łyżeczce: zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu
(możemy zastąpić przyprawą do piernika)
- 1 łyżeczka sody
- około 800g mąki pszennej lub mieszanej np. owsianej, gryczanej, żytniej


Wszystkie składniki wymieszaj, zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na kilka - kilkanaście godzin.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość od 3-5 milimetrów, użyj foremek do wycinania ciastek.
Ciasteczka połóż na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Trzeba piec przez 12-14 minut w temperaturze
160-170 stopni Celsjusza. Po schłodzeniu są gotowe do jedzenia, dekorowania świątecznego stołu lub choinki
(przed upieczeniem zrób dziurkę), doskonałe na prezent.
Dobrej, wspólnej, rodzinnej zabawy.

Data dodania: 2020-12-17 14:15:45
Data edycji: 2020-12-17 14:22:56
Ilość wyświetleń: 59
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Facebook